Sola lyser på det du ikke får til(Sosial angst)

Angst, Bipolar, Mental helse av Stig Mass Andersen Skriv en kommentar

Endelig er sola og våren kommet. Den er etterlengtet, og nå fortjener vi at varmen blir her lenge. Meteorologene sier at de ikke kan se noen ende på finværet, og selv om de ofte kan ta feil velger jeg å tro på dem. Men ikke alle nyter denne tiden.

Jeg vet at for mange kan denne tiden være tøff. Nå skal du kose deg, nå skal du være sosial, nå skal du nyte sola. Det er akkurat som om sola lyser på det du ikke får til, det som mangler. Om du vil være inne eller rett og slett ikke klarer å gå ut på grunn av at gatene er fulle av folk, og du har sosial angst, så blir sola en påminnelse om dette hver gang du titter ut av vinduet.

For egen del nyter jeg denne tiden. Denne uka har jeg vært med på å spille baseball med gode venner i Fredrikstad, løpt Holmenkollstafetten, og i morgen skal jeg feire familiebursdag. Men jeg har hatt det akkurat som det jeg beskriver i forrige avsnitt, og derfor tenker jeg litt ekstra på dem som har det sånn. Jeg har gått den veien, og det kanskje viktigste jeg kan si er at ingen kan bestemme hvordan du skal opptre når våren kommer. Gjør det som er riktig for deg.

I begynnelsen kan du kjenne dårlig samvittighet for å ta de valgene, fordi du så lenge har tatt slike avgjørelser med tanke på andre. Men det vil avta, og først da kan du begynne å bygge overskudd og evne til å komme deg ut av leiligheten, og møte den sosiale angsten på dine premisser. Jeg gjorde det ved å sakte utsette meg for det jeg var redd for. Da kjentes det ut som det verste jeg kunne gjøre, og som jeg aldri ville bli kvitt angsten. Men nå har jeg vært trygg i så mange år ute blant folk, og det er så lenge siden jeg har kjent intens angst, at det enkelte ganger kan kjennes ut som jeg har glemt hvordan det var. Men jeg forsøker å huske det for å virkelig sette pris på veien jeg har gått. Så jeg vil bare si at det går an å komme ut av det. I ditt tempo og på din måte, ved å ta hensyn til deg selv først.